fbpx

Beroepsopleiding: Wijnbouwkunde & Wijnproducent

Beroepsopleiding: Wijnbouwkunde & Wijnproducent

Deeltijdopleiding MBO+ niveau-4 of HBO niveau.

Beroepsopleiding: Wijnbouwkunde & Wijnproducent
Mensen die geïnteresseerd zijn in het professioneel telen van wijndruiven en het maken van kwaliteits wijnen kunnen deze praktijkgerichte beroepsopleiding volgen.

Uit ervaring zien wij een aantal verschillende doelgroepen die meer kennis willen opdoen in het telen en maken van wijn(en). Agrariërs die willen of moeten omscholen omdat hun huidige gewassen bijna niets meer opbrengen kunnen voor deze beroepsopleiding kiezen. Een belangrijk voordeel voor wijnbouw in Nederland is het feit dat het klimaat gunstiger is geworden.

En natuurlijk in wijn geïnteresseerde mensen die met dit beroep carrière willen maken kunnen ook deze studie gaan volgen. Hetgeen natuurlijk hun exclusiviteit, vakmanschap en carrièrekansen doet toenemen want er zijn maar weinig mensen met wijnbouw- en wijnproductiekennis in Nederland.

Wijnproducenten rondom Nijmegen en Groesbeek

Beroepsopleiding: Wijnbouwkunde & WijnproducentHet aantal wijnproducenten, wijnhuizen en -boerderijen stijgt gestaag, honderden miljoenen omzet gaat al in Nederland om en het eind is nog lang niet in zicht. Alles draait in de wijnwereld, zoals de Italiaan zegt, om “emozione” en dat mag nog wat extra’s kosten van de consument.

Rondom Nijmegen en Groesbeek zijn de laatste 20 jaar steeds meer succesvolle wijnproducenten ontstaan met o.a. Het Nederlands Wijnbouw Centrum.

Voor duurzame druiventeelt en wijnbouw gelden andere normen en waarden omdat dit te maken heeft met de beleving en emotie van streekproducten. De vuistregel bij wijn is hoe armer de grond hoe beter de wijn. Bij arme grond moeten de wortels van de wijnstokken diep de grond in. Daar zitten nu juist de mineralen die zorgen voor de kwaliteit van de wijn.

De verkoopprijs van aardappelen wordt door de marktwerking bepaald. Een unieke wijn met zijn karakter en eigenschappen van kleur, geur, smaak en consistentie heeft daar geen last van. De romantiek van wijn wint het in Nederland van de prijs kwaliteit verhouding.
Toeristen en plaatselijke bezoekers van een dorp of stad eten vaak streekgerechten en drinken ook de wijnen en bieren uit die omgeving. Horecabedrijven en winkeliers spelen hier handig op in.

Er is een uitgebalanceerd vakkenpakket samengesteld, waarin zowel de vaktechnische als de organisatorische aspecten volledig aan de orde komen. Het etiket van de wijn, de prijs, de reclame & promotiecampagne, alsmede de positionering van de wijnen en wijnproducent zijn heel belangrijk voor het succesvol ondernemen.

Hoe wilt u deze opleiding volgen?
U kan kiezen uit een  deeltijd dag- of avondopleiding.

Vragen
Beroepsopleiding: Wijnbouwkunde & WijnproducentHeeft u nog vragen of wilt u nadere informatie neem dan contact op met onze Office Desk:
Mail        info@linnartz.nl
Centraal 024 322 9716
Jessica    0646 428 341
Myon      0642 849 910.

Extra
Linnartz voordeel: Heeft u minimaal 80% van de lessen gevolgd en bent u niet geslaagd, dan kan u kosteloos de benodigde lessen volgen ter voorbereiding op het volgende examen.
Linnartz vindt het belangrijk dat u een goede studiekeuze maakt, daarom kan u altijd een gratis en vrijblijvend informatief gesprek aanvragen met onze studieadviseur. U kan ook een gratis proefles bijwonen.

Opleidingsplaats: Nijmegen.
Geef op uw aanmeldingsformulier duidelijk aan wat eventueel uw eerste en tweede keuze is.

Differentieel voordeel van deze modulaire vakopleiding is dat u veel flexibeler uw tijd kan indelen, terwijl u toch klassikaal onderwijs volgt onder leiding van ervaren praktijkdocenten.

Wijnproducent module 1

 • Wijnbrevet SDEN niveau 3 (diploma)
  Vakken: wijnlanden, vinivicatiemethoden, organoleptisch proeven, druivenrassen, basiskennis wijnbouw, wijn/spijs combinaties, afwijkingen en ziektes etc.
  1x per week 2 uur les, studieduur circa 4 maanden.
 • Algemene Ondernemers Vaardigheden (diploma)
  Vakken: bedrijfsadministratie, economie, marketing, financieel management.
  1x per week 2 uur les, studieduur circa 3 maanden.
 • Verkoopkunde (diploma)
  Vakken: gestructureerde verkooptechnieken, prijsstrategieën, gespreks- en vraagtechnieken enz.
  1x per week 2 uur les, studieduur circa 3 maanden.

Module-1 duurt circa 3 maanden, 1 dag of 2 avonden per week, maximaal 6 uur les.

Wijnbouwkunde & producent module-2

 • Wijnbouwkunde (diploma)
  Onderdeel 1. Wijnbouwkunde: Grondsoort(en) analiseren van de wijngaard om de juiste druivenstokken te kunnen planten. klimaat condities onderscheiden, verschillende enttechnieken, het planten en onderhouden van wijnstokken. De verschillende opbindmogelijkheden van de druiven en het onderhouden van de wijngaard. Het constateren en bestrijden van ziektes in de wijngaard en de biologische wijnteelt.
 • Onderdeel 2. Wijnproductie: Wijnstokken/druiven selecteren, plukken/knippen, ontstelen, vervoeren, het hele vinificatieproces, assemblage van de wijnen bijv. met of zonder houtlagering, diverse wijnstijlen, wijntechnische ingrepen zoals chaptaliseren, bottelen van de wijn. Europese wijnwetgeving.Onderdeel 3. Verkooptechnische aspecten: positionering van de wijnen en het wijnhuis/wijngaard. Keuze van fles en het etiket, verkoop en prijsbepaling (positionering) van de wijnen. Marketingtools, doelgroepbepaling etc. Communicatie & Organisatie van het wijnhuis, accijns.
  1x per week 2 uur les, studieduur circa 4 maanden.
 • Reclame & Promotie (diploma)
  Meten is ook in dit vak weten, effectief reklame maken en een hoog rendement behalen is één van de moeilijkste processen bij iedere organisatie. Marktverkenning, mediakeuze, presentatietechnieken en positionering in combinatie met het kiezen van het goede tijdstip, baart menigeen zorgen. Zorgen die terecht zijn, want het aanbod van reclamemedia neemt toe.Het promoten van producten en diensten wordt steeds belangrijker. Vroeger won het beste product, nu wint het product met de beste reclame en promotiecampagne. Reclame maken is geen kunst maar een kunde.In deze opleiding leer je vanaf de info-briefing tot aan het definitieve eindconcept alle “tools” te beheersen om een goede advertentie te maken, voor verschillende media’s. Deze moeten gestructureerd zijn van een professionele heading tot de pay-off.

Module-2 duurt circa 6 maanden, 1 dag of 2 avonden per week maximaal 6 uur les.

studiekosten Meer informatieSchrijf nu in

Wijnmaker / producent HBO module

Studenten die deze wijnopleiding op HBO willen afronden volgen de vakken:

 • NEMAS Hoger Management (NHM diploma)
  Vakken: Deze pittge opleiding behandeld alle onderwerpen die te maken hebben met het kunnen beheersen van een organisatie. U krijgt inzicht en kennis aan de hand van de vele voorbeelden uit de praktijk.
  1x per week ca. 6 uur les (studieduur ca. 8 maanden)
 • Kunnen ervoor kiezen nog de vinologen opleiding  SDEN 4 aan de wijnacademie te doen. SDEN 3 uit module 1 is de benodigde vooropleiding hiervoor. Let op de Vinologen opleiding (SDEN 4) zal extern verzorgt worden door de wijnacademie te Maarn.

De HBO module zal circa 8 maanden in beslag nemen, 1 dag of 2 avonden per week circa 6 uur les.

Vrijstelling
Heb je één of meer van bovenstaande vakken gevolgd en het diploma gehaald, dan kun je voor de inschrijving op deze beroepsopleiding, vrijstelling aanvragen voor het desbetreffende vak.

Stage
Bij deze praktijkgerichte beroepsopleiding is het de bedoeling om enige weken/maanden bij een wijnboer of wijnproducent stage te lopen. Hierdoor leer je de juiste rijpe druiventrossen te knippen en krijg je meer praktijkinzicht in het hele vinificatieproces. Je kunt natuurlijk ook in het weekend of in je vrije tijd (vakantie) stage lopen. Het stagelopen is niet verplicht. Je hebt na de stage wel veel meer kans op werk in deze wijnbranche.

Dit is de kortste en voordeligste Wijnproducent(e) opleiding van Nederland.

Beroepsopleiding: Wijnbouwkunde & Wijnproducent

Doelgroep

Wijnliefhebbers die geïnteresseerd zijn in het professioneel telen van druiven en het maken van (duurzame) wijnen, agrariërs die willen of moeten omscholen naar dit mooie vak.

Vooropleiding

Middelbaar werk of denkniveau zie kopje talent.

Talent

Communicatief, creatief, commercieel sociaal en dienstverlenend ingesteld.

Aanvang opleiding

Januari en september te Nijmegen.

Opleidingsduur

Module-1 circa 3 maanden.
Module-2 circa 6 maanden.
HBO module circa 8 maanden.

Studietijd

Module-1: circa 3-5 uur per week.
Module-2: circa 5-7 uur per week.
De geadviseerde huiswerktijd per module is mede afhankelijk van vooropleiding en talent.

Examen

De diverse erkende examens worden afgenomen medio mei/juni of medio december/januari.
Na het behalen van deze 6 onafhankelijke deelexamens wordt het overkoepelende Linnartz diploma “Wijnproducent” op MBO+ niveau-4 uitgereikt.
Mensen die dit Linnartz diploma op HBO niveau uitgereikt willen krijgen, kunnen de HBO vakken volgen zie kopje HBO-niveau.

Groepsgrootte

Maximaal 8 deelnemers per groep.

Beroepsopleiding: Wijnproducent

Collegegeld

Module-1: € 2.685,- of twee termijnen van € 1.360,-.
Module-2: € 2.270,- of twee termijnen van € 1.155,-.
HBO module: € 3.015,-

Zie voor belastingaftrek/studiekostenverlaging de button aftrek studiekosten.

Boekengeld

Module-1: circa € 290,-.
Module-2: circa € 103,-.
HBO module: circa € 203,-.

Examengeld

Module-1: circa € 640,-.
Module-2: circa € 450,-.
HBO module: circa € 780,-.

Het examengeld wordt individueel per examen betaald aan de desbetreffende examencommissie.

Beroepsopleiding: Wijnproducent

Gerelateerde opleidingen

Als deze opleiding uw interesse heeft dan bent u mogelijk ook geïnteresseerd in de volgende alternatieven:

Beroepsopleiding: Horeca Hotel Management/Ondernemer
Beroepsopleiding: Sommelier Gastronoom

  Beroepsopleiding: Wijnbouwkunde & Wijnproducent

  Deeltijdopleiding MBO+ niveau-4 en HBO niveau.

  De eerstvolgende opleiding start maandag 17 mei 2021 in Nijmegen van 18:30 - 20:30 uur.

  Het lesrooster wordt aan de hand van de inschrijvingen gemaakt. Tijdens het inschrijven kunt u uw eigen voorkeuren aangeven. Zo is het mogelijk om aan te geven op welke dag(en) u de opleiding niet kunt volgen, of u de opleiding in deeltijd of voltijd wenst te volgen en of dit een dag of avondopleiding moet zijn. Binnenkort zal hier het lesrooster vermeld gaan worden.

  Mochten er vragen zijn dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

  Niveau

  MBO+ niveau-4 of HBO niveau

  Vooropleiding

  Middelbaar werk of denkniveau zie kopje talent.

  Aanvang opleiding

  Januari, maart, mei, september en november in Nijmegen..

  Opleidingsduur

  Module- circa 4 maanden. Module-2 circa 6 maanden. HBO module circa 8 maanden.

  Groepsgrootte

  Maximaal 8 deelnemers per groep.

  Deeltijd

  Dag- of avondopleiding

  • Kleine lesgroepen
  • Docenten uit de praktijk
  • Gericht vakkenpakket

  Beroepsopleiding: Wijnbouwkunde & Wijnproducent

  Deeltijdopleiding MBO+ niveau-4 of HBO niveau.

  Beroepsopleiding: Wijnbouwkunde & Wijnproducent
  Mensen die geïnteresseerd zijn in het professioneel telen van wijndruiven en het maken van kwaliteits wijnen kunnen deze praktijkgerichte beroepsopleiding volgen.

  Uit ervaring zien wij een aantal verschillende doelgroepen die meer kennis willen opdoen in het telen en maken van wijn(en). Agrariërs die willen of moeten omscholen omdat hun huidige gewassen bijna niets meer opbrengen kunnen voor deze beroepsopleiding kiezen. Een belangrijk voordeel voor wijnbouw in Nederland is het feit dat het klimaat gunstiger is geworden.

  En natuurlijk in wijn geïnteresseerde mensen die met dit beroep carrière willen maken kunnen ook deze studie gaan volgen. Hetgeen natuurlijk hun exclusiviteit, vakmanschap en carrièrekansen doet toenemen want er zijn maar weinig mensen met wijnbouw- en wijnproductiekennis in Nederland.

  Wijnproducenten rondom Nijmegen en Groesbeek

  Beroepsopleiding: Wijnbouwkunde & WijnproducentHet aantal wijnproducenten, wijnhuizen en -boerderijen stijgt gestaag, honderden miljoenen omzet gaat al in Nederland om en het eind is nog lang niet in zicht. Alles draait in de wijnwereld, zoals de Italiaan zegt, om “emozione” en dat mag nog wat extra’s kosten van de consument.

  Rondom Nijmegen en Groesbeek zijn de laatste 20 jaar steeds meer succesvolle wijnproducenten ontstaan met o.a. Het Nederlands Wijnbouw Centrum.

  Voor duurzame druiventeelt en wijnbouw gelden andere normen en waarden omdat dit te maken heeft met de beleving en emotie van streekproducten. De vuistregel bij wijn is hoe armer de grond hoe beter de wijn. Bij arme grond moeten de wortels van de wijnstokken diep de grond in. Daar zitten nu juist de mineralen die zorgen voor de kwaliteit van de wijn.

  De verkoopprijs van aardappelen wordt door de marktwerking bepaald. Een unieke wijn met zijn karakter en eigenschappen van kleur, geur, smaak en consistentie heeft daar geen last van. De romantiek van wijn wint het in Nederland van de prijs kwaliteit verhouding.
  Toeristen en plaatselijke bezoekers van een dorp of stad eten vaak streekgerechten en drinken ook de wijnen en bieren uit die omgeving. Horecabedrijven en winkeliers spelen hier handig op in.

  Er is een uitgebalanceerd vakkenpakket samengesteld, waarin zowel de vaktechnische als de organisatorische aspecten volledig aan de orde komen. Het etiket van de wijn, de prijs, de reclame & promotiecampagne, alsmede de positionering van de wijnen en wijnproducent zijn heel belangrijk voor het succesvol ondernemen.

  Hoe wilt u deze opleiding volgen?
  U kan kiezen uit een  deeltijd dag- of avondopleiding.

  Vragen
  Beroepsopleiding: Wijnbouwkunde & WijnproducentHeeft u nog vragen of wilt u nadere informatie neem dan contact op met onze Office Desk:
  Mail        info@linnartz.nl
  Centraal 024 322 9716
  Jessica    0646 428 341
  Myon      0642 849 910.

  Extra
  Linnartz voordeel: Heeft u minimaal 80% van de lessen gevolgd en bent u niet geslaagd, dan kan u kosteloos de benodigde lessen volgen ter voorbereiding op het volgende examen.
  Linnartz vindt het belangrijk dat u een goede studiekeuze maakt, daarom kan u altijd een gratis en vrijblijvend informatief gesprek aanvragen met onze studieadviseur. U kan ook een gratis proefles bijwonen.

  Opleidingsplaats: Nijmegen.
  Geef op uw aanmeldingsformulier duidelijk aan wat eventueel uw eerste en tweede keuze is.

  Differentieel voordeel van deze modulaire vakopleiding is dat u veel flexibeler uw tijd kan indelen, terwijl u toch klassikaal onderwijs volgt onder leiding van ervaren praktijkdocenten.

  Wijnproducent module 1

  • Wijnbrevet SDEN niveau 3 (diploma)
   Vakken: wijnlanden, vinivicatiemethoden, organoleptisch proeven, druivenrassen, basiskennis wijnbouw, wijn/spijs combinaties, afwijkingen en ziektes etc.
   1x per week 2 uur les, studieduur circa 4 maanden.
  • Algemene Ondernemers Vaardigheden (diploma)
   Vakken: bedrijfsadministratie, economie, marketing, financieel management.
   1x per week 2 uur les, studieduur circa 3 maanden.
  • Verkoopkunde (diploma)
   Vakken: gestructureerde verkooptechnieken, prijsstrategieën, gespreks- en vraagtechnieken enz.
   1x per week 2 uur les, studieduur circa 3 maanden.

  Module-1 duurt circa 3 maanden, 1 dag of 2 avonden per week, maximaal 6 uur les.

  Wijnbouwkunde & producent module-2

  • Wijnbouwkunde (diploma)
   Onderdeel 1. Wijnbouwkunde: Grondsoort(en) analiseren van de wijngaard om de juiste druivenstokken te kunnen planten. klimaat condities onderscheiden, verschillende enttechnieken, het planten en onderhouden van wijnstokken. De verschillende opbindmogelijkheden van de druiven en het onderhouden van de wijngaard. Het constateren en bestrijden van ziektes in de wijngaard en de biologische wijnteelt.
  • Onderdeel 2. Wijnproductie: Wijnstokken/druiven selecteren, plukken/knippen, ontstelen, vervoeren, het hele vinificatieproces, assemblage van de wijnen bijv. met of zonder houtlagering, diverse wijnstijlen, wijntechnische ingrepen zoals chaptaliseren, bottelen van de wijn. Europese wijnwetgeving.Onderdeel 3. Verkooptechnische aspecten: positionering van de wijnen en het wijnhuis/wijngaard. Keuze van fles en het etiket, verkoop en prijsbepaling (positionering) van de wijnen. Marketingtools, doelgroepbepaling etc. Communicatie & Organisatie van het wijnhuis, accijns.
   1x per week 2 uur les, studieduur circa 4 maanden.
  • Reclame & Promotie (diploma)
   Meten is ook in dit vak weten, effectief reklame maken en een hoog rendement behalen is één van de moeilijkste processen bij iedere organisatie. Marktverkenning, mediakeuze, presentatietechnieken en positionering in combinatie met het kiezen van het goede tijdstip, baart menigeen zorgen. Zorgen die terecht zijn, want het aanbod van reclamemedia neemt toe.Het promoten van producten en diensten wordt steeds belangrijker. Vroeger won het beste product, nu wint het product met de beste reclame en promotiecampagne. Reclame maken is geen kunst maar een kunde.In deze opleiding leer je vanaf de info-briefing tot aan het definitieve eindconcept alle “tools” te beheersen om een goede advertentie te maken, voor verschillende media’s. Deze moeten gestructureerd zijn van een professionele heading tot de pay-off.

  Module-2 duurt circa 6 maanden, 1 dag of 2 avonden per week maximaal 6 uur les.

  studiekosten Meer informatieSchrijf nu in

  Wijnmaker / producent HBO module

  Studenten die deze wijnopleiding op HBO willen afronden volgen de vakken:

  • NEMAS Hoger Management (NHM diploma)
   Vakken: Deze pittge opleiding behandeld alle onderwerpen die te maken hebben met het kunnen beheersen van een organisatie. U krijgt inzicht en kennis aan de hand van de vele voorbeelden uit de praktijk.
   1x per week ca. 6 uur les (studieduur ca. 8 maanden)
  • Kunnen ervoor kiezen nog de vinologen opleiding  SDEN 4 aan de wijnacademie te doen. SDEN 3 uit module 1 is de benodigde vooropleiding hiervoor. Let op de Vinologen opleiding (SDEN 4) zal extern verzorgt worden door de wijnacademie te Maarn.

  De HBO module zal circa 8 maanden in beslag nemen, 1 dag of 2 avonden per week circa 6 uur les.

  Vrijstelling
  Heb je één of meer van bovenstaande vakken gevolgd en het diploma gehaald, dan kun je voor de inschrijving op deze beroepsopleiding, vrijstelling aanvragen voor het desbetreffende vak.

  Stage
  Bij deze praktijkgerichte beroepsopleiding is het de bedoeling om enige weken/maanden bij een wijnboer of wijnproducent stage te lopen. Hierdoor leer je de juiste rijpe druiventrossen te knippen en krijg je meer praktijkinzicht in het hele vinificatieproces. Je kunt natuurlijk ook in het weekend of in je vrije tijd (vakantie) stage lopen. Het stagelopen is niet verplicht. Je hebt na de stage wel veel meer kans op werk in deze wijnbranche.

  Dit is de kortste en voordeligste Wijnproducent(e) opleiding van Nederland.

  Beroepsopleiding: Wijnbouwkunde & Wijnproducent

  Doelgroep

  Wijnliefhebbers die geïnteresseerd zijn in het professioneel telen van druiven en het maken van (duurzame) wijnen, agrariërs die willen of moeten omscholen naar dit mooie vak.

  Vooropleiding

  Middelbaar werk of denkniveau zie kopje talent.

  Talent

  Communicatief, creatief, commercieel sociaal en dienstverlenend ingesteld.

  Aanvang opleiding

  Januari en september te Nijmegen.

  Opleidingsduur

  Module-1 circa 3 maanden.
  Module-2 circa 6 maanden.
  HBO module circa 8 maanden.

  Studietijd

  Module-1: circa 3-5 uur per week.
  Module-2: circa 5-7 uur per week.
  De geadviseerde huiswerktijd per module is mede afhankelijk van vooropleiding en talent.

  Examen

  De diverse erkende examens worden afgenomen medio mei/juni of medio december/januari.
  Na het behalen van deze 6 onafhankelijke deelexamens wordt het overkoepelende Linnartz diploma “Wijnproducent” op MBO+ niveau-4 uitgereikt.
  Mensen die dit Linnartz diploma op HBO niveau uitgereikt willen krijgen, kunnen de HBO vakken volgen zie kopje HBO-niveau.

  Groepsgrootte

  Maximaal 8 deelnemers per groep.

  Beroepsopleiding: Wijnproducent

  Collegegeld

  Module-1: € 2.685,- of twee termijnen van € 1.360,-.
  Module-2: € 2.270,- of twee termijnen van € 1.155,-.
  HBO module: € 3.015,-

  Zie voor belastingaftrek/studiekostenverlaging de button aftrek studiekosten.

  Boekengeld

  Module-1: circa € 290,-.
  Module-2: circa € 103,-.
  HBO module: circa € 203,-.

  Examengeld

  Module-1: circa € 640,-.
  Module-2: circa € 450,-.
  HBO module: circa € 780,-.

  Het examengeld wordt individueel per examen betaald aan de desbetreffende examencommissie.

  Beroepsopleiding: Wijnproducent

  Gerelateerde opleidingen

  Als deze opleiding uw interesse heeft dan bent u mogelijk ook geïnteresseerd in de volgende alternatieven:

  Beroepsopleiding: Horeca Hotel Management/Ondernemer
  Beroepsopleiding: Sommelier Gastronoom

   Beroepsopleiding: Wijnbouwkunde & Wijnproducent

   Deeltijdopleiding MBO+ niveau-4 en HBO niveau.

   De eerstvolgende opleiding start maandag 17 mei 2021 in Nijmegen van 18:30 - 20:30 uur.

   Het lesrooster wordt aan de hand van de inschrijvingen gemaakt. Tijdens het inschrijven kunt u uw eigen voorkeuren aangeven. Zo is het mogelijk om aan te geven op welke dag(en) u de opleiding niet kunt volgen, of u de opleiding in deeltijd of voltijd wenst te volgen en of dit een dag of avondopleiding moet zijn. Binnenkort zal hier het lesrooster vermeld gaan worden.

   Mochten er vragen zijn dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

    

    

    

    

    

   Administratieve Beroeps- & Vakopleidingen.

   Zakelijke, Communicatieve Beroeps- & Vakopleidingen.

   Creatieve Beroeps- & Vakopleidingen.
   WhatsApp chat