fbpx

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

(dag- of avondopleiding MBO+ niveau)

Vakopleiding: Wijnbouwkunde
Mensen die wijn willen leren maken kunnen deze vakopleiding volgen.
Voor druiventeelt en wijnbouw gelden hele andere normen en waarden omdat dit te maken heeft met beleving en emotie van streekproducten.

Deze vakopleiding leert je juist te handelen vanaf het vooronderzoek dat iedere wijnbouwer moet doen, want niet iedere druif is geschikt voor iedere grondsoort tot en met het bottelen en het verkopen van de wijn.
Rondom Nijmegen zijn de laatste 10 jaar diverse succesvolle wijnproducenten actief geworden. Het is een mooi maar ook intensief vakgebied.

De wind zal de grootste vriend worden van de wijnbouwer zolang het maar niet gaat stormen. De wind blaast namelijk de natte druivenstokken snel weer droog voordat de druiven beginnen te rotten.

Een excursiebezoek bij wijnprodenten in Groesbeek maakt onderdeel uit van deze opleiding.
Ook het proeven en beoordelen van diverse wijnen behoort tot deze practische opleiding.

In deze vakopleiding worden 3 deelvakken gedoceerd die leiden tot het succesvol telen van wijndruiven en het zelfstandig maken en verkopen van duurzame (biologische) wijn.

1. Wijnbouwkunde
Diverse grondsoorten analyseren, klimaat condities (micro- & macroklimaat) verschillende ent technieken, het planten en onderhouden van wijnstokken. De verschillende opbindmogelijkheden van de druiven en het onderhouden van de wijngaard. Het constateren van eventuele ziektes aan de wijnstok en het bestrijden hiervan. Het suikergehalte van de druif meten middels een refractometer, Biologische- en biologisch dynamische wijnbouw.

2. Wijnproductie
Rijpe wijndruiven selecteren, plukken/knippen, ontstelen, vervoeren, voorkomen intercellulaire gisting. Diverse persmethodes zoals met blote voeten (pigeage), gistingsmethodes, klaringsmethodes, (fust)rijping, assemblage van stille witte-, rode-, rosé en mousserende wijnen, wijnstijlen. Wijntechnische (nood)ingrepen zoals chaptaliseren in droge of natte vorm, zuur/zoet verhouding aanpassen, diverse zuren meten zoals het PH gehalte, wijn versnijden, stamwortgehalte (most) meten, lagering, bottelen van wijn, verwerking van het overblijvende restdepot in bijvoorbeeld een distilaat zoals een eau de vie de vin of brandy. Nederlandse/Europese wijnwetgeving etc.

3. Verkoopkunde
Reclame en Promotie, kleur,- lettertype en vormgeving van de fles het etiket en de dop, merchandising zoals wijnkoelers, kurkentrekkers, onderleggers, wijnglazen met opdruk. Marketingtools, doelgroepbepaling etc. Communicatie & Organisatie van de wijnboerderij of wijnhuis met wijngaard(en), zelfstandig ondernemen, inkoop, verkoop, opslag, vervoer, verzekeringen, suiker en/of alcohol accijns.

Scriptie
Als rode draad gedurende deze opleiding werkt u aan een scriptie – een soort Plan-van-Aanpak – welk onderdeel uitmaakt van het examen. Uw docent begeleidt u bij uw resultaat.

Heeft u nog vragen of wilt u nader overleg neem dan contact op met onze Office Desk:
Mail    info@linnartz.nl
Centraal 024 322 9716
Jessica   0646 428 341
Myon     0642 849 910.

Differentieel voordeel: Heeft u minimaal 80% van de lessen gevolgd en bent u niet geslaagd, dan kan u kosteloos de benodigde lessen volgen ter voorbereiding op het volgende examen.

Stage lopen is niet verplicht maar wordt gezien dit praktijkgerichte vak wel aangeraden om enige weken/maanden wat (vrije)tijd in te steken.

Kijk ook in deze studiegids voor de professionele beroepsopleiding wijnproducent waarvan deze wijnbouwkunde studie een vakonderdeel is.

Linnartz vindt het belangrijk dat u een goede studiekeuze maakt, daarom kan u altijd een gratis en vrijblijvend informatief gesprek aanvragen met onze studieadviseur. Wij kunnen u ook een proefles aanbieden.

Vervolgopleidingen

Mocht u zich verder willen professioneel willen bekwamen in het wijnvak dan kunnen de volgende opleidingen van belang zijn:
– Wijnbrevet, diploma SDEN-3
– Beroepsopleiding Wijnbouwkunde, productie en verkoop
– Reclame & promotie management.

Laat u informeren over deze en andere opleidingen.
U kan ook een eigen vakkenpakket in overleg samenstellen.

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Doelgroep

Mensen die professioneel wijndruiven willen telen en wijn willen leren maken kunnen deze zeer pragmatische vakopleiding wijnbouwkunde volgen.

Vooropleiding

Middelbaar werk of denkniveau zie kopje talent.

Talent

Creatief, communicatief, ondernemend en geïnteresseerd in wijnbouw en wijn maken.

Aanvang opleiding

Januari en september in Nijmegen, als dag- of avondopleiding.

Opleidingsduur

Circa 4 maanden. De lessen worden 1x per week gedurende 2 uur gegeven.

Studietijd

Circa 3-4 uur per week. De geadviseerde huiswerktijd is mede afhankelijk van je vooropleiding en talent.

Examen

Het examen wordt na afronding van de opleiding in overleg afgenomen.
Na het behalen van dit examen wordt het vakdiploma "Wijnbouwkunde" op MBO+niveau-4 door Linnartz uitgereikt.

Groepsgrootte

Maximaal 8 deelnemers per groep.

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Collegegeld

€ 1.195,-.

Boekengeld

Circa € 60,-.

Examengeld

€ 225,-.
Het examen bestaat uit twee onderdelen: MC schriftelijk examen en scriptie beoordeling.

Na het behalen van dit examen wordt het vakdiploma “Wijnbouwkunde” op MBO+ niveau-4 door Linnartz uitgereikt.

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Het lesrooster wordt aan de hand van de inschrijvingen gemaakt. Tijdens het inschrijven kunt u uw eigen voorkeuren aangeven. Zo is het mogelijk om aan te geven op welke dag(en) u de opleiding niet kunt volgen en of dit een dag of avondopleiding moet zijn. Binnenkort zal hier het lesrooster vermeld gaan worden.

Mochten er vragen zijn dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Niveau

MBO+ niveau-4.

Vooropleiding

Middelbaar werk of denkniveau zie kopje talent.

Aanvang opleiding

Januari & september in Nijmegen.

Opleidingsduur

Circa 4 maanden.

Groepsgrootte

Maximaal 8 deelnemers per groep.

Examen

Wordt aan het einde van opleiding door Linnartz afgenomen.

  • Kleine lesgroepen
  • Docenten uit de praktijk
  • uniek in nederland

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

(dag- of avondopleiding MBO+ niveau)

Vakopleiding: Wijnbouwkunde
Mensen die wijn willen leren maken kunnen deze vakopleiding volgen.
Voor druiventeelt en wijnbouw gelden hele andere normen en waarden omdat dit te maken heeft met beleving en emotie van streekproducten.

Deze vakopleiding leert je juist te handelen vanaf het vooronderzoek dat iedere wijnbouwer moet doen, want niet iedere druif is geschikt voor iedere grondsoort tot en met het bottelen en het verkopen van de wijn.
Rondom Nijmegen zijn de laatste 10 jaar diverse succesvolle wijnproducenten actief geworden. Het is een mooi maar ook intensief vakgebied.

De wind zal de grootste vriend worden van de wijnbouwer zolang het maar niet gaat stormen. De wind blaast namelijk de natte druivenstokken snel weer droog voordat de druiven beginnen te rotten.

Een excursiebezoek bij wijnprodenten in Groesbeek maakt onderdeel uit van deze opleiding.
Ook het proeven en beoordelen van diverse wijnen behoort tot deze practische opleiding.

In deze vakopleiding worden 3 deelvakken gedoceerd die leiden tot het succesvol telen van wijndruiven en het zelfstandig maken en verkopen van duurzame (biologische) wijn.

1. Wijnbouwkunde
Diverse grondsoorten analyseren, klimaat condities (micro- & macroklimaat) verschillende ent technieken, het planten en onderhouden van wijnstokken. De verschillende opbindmogelijkheden van de druiven en het onderhouden van de wijngaard. Het constateren van eventuele ziektes aan de wijnstok en het bestrijden hiervan. Het suikergehalte van de druif meten middels een refractometer, Biologische- en biologisch dynamische wijnbouw.

2. Wijnproductie
Rijpe wijndruiven selecteren, plukken/knippen, ontstelen, vervoeren, voorkomen intercellulaire gisting. Diverse persmethodes zoals met blote voeten (pigeage), gistingsmethodes, klaringsmethodes, (fust)rijping, assemblage van stille witte-, rode-, rosé en mousserende wijnen, wijnstijlen. Wijntechnische (nood)ingrepen zoals chaptaliseren in droge of natte vorm, zuur/zoet verhouding aanpassen, diverse zuren meten zoals het PH gehalte, wijn versnijden, stamwortgehalte (most) meten, lagering, bottelen van wijn, verwerking van het overblijvende restdepot in bijvoorbeeld een distilaat zoals een eau de vie de vin of brandy. Nederlandse/Europese wijnwetgeving etc.

3. Verkoopkunde
Reclame en Promotie, kleur,- lettertype en vormgeving van de fles het etiket en de dop, merchandising zoals wijnkoelers, kurkentrekkers, onderleggers, wijnglazen met opdruk. Marketingtools, doelgroepbepaling etc. Communicatie & Organisatie van de wijnboerderij of wijnhuis met wijngaard(en), zelfstandig ondernemen, inkoop, verkoop, opslag, vervoer, verzekeringen, suiker en/of alcohol accijns.

Scriptie
Als rode draad gedurende deze opleiding werkt u aan een scriptie – een soort Plan-van-Aanpak – welk onderdeel uitmaakt van het examen. Uw docent begeleidt u bij uw resultaat.

Heeft u nog vragen of wilt u nader overleg neem dan contact op met onze Office Desk:
Mail    info@linnartz.nl
Centraal 024 322 9716
Jessica   0646 428 341
Myon     0642 849 910.

Differentieel voordeel: Heeft u minimaal 80% van de lessen gevolgd en bent u niet geslaagd, dan kan u kosteloos de benodigde lessen volgen ter voorbereiding op het volgende examen.

Stage lopen is niet verplicht maar wordt gezien dit praktijkgerichte vak wel aangeraden om enige weken/maanden wat (vrije)tijd in te steken.

Kijk ook in deze studiegids voor de professionele beroepsopleiding wijnproducent waarvan deze wijnbouwkunde studie een vakonderdeel is.

Linnartz vindt het belangrijk dat u een goede studiekeuze maakt, daarom kan u altijd een gratis en vrijblijvend informatief gesprek aanvragen met onze studieadviseur. Wij kunnen u ook een proefles aanbieden.

Vervolgopleidingen

Mocht u zich verder willen professioneel willen bekwamen in het wijnvak dan kunnen de volgende opleidingen van belang zijn:
– Wijnbrevet, diploma SDEN-3
– Beroepsopleiding Wijnbouwkunde, productie en verkoop
– Reclame & promotie management.

Laat u informeren over deze en andere opleidingen.
U kan ook een eigen vakkenpakket in overleg samenstellen.

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Doelgroep

Mensen die professioneel wijndruiven willen telen en wijn willen leren maken kunnen deze zeer pragmatische vakopleiding wijnbouwkunde volgen.

Vooropleiding

Middelbaar werk of denkniveau zie kopje talent.

Talent

Creatief, communicatief, ondernemend en geïnteresseerd in wijnbouw en wijn maken.

Aanvang opleiding

Januari en september in Nijmegen, als dag- of avondopleiding.

Opleidingsduur

Circa 4 maanden. De lessen worden 1x per week gedurende 2 uur gegeven.

Studietijd

Circa 3-4 uur per week. De geadviseerde huiswerktijd is mede afhankelijk van je vooropleiding en talent.

Examen

Het examen wordt na afronding van de opleiding in overleg afgenomen.
Na het behalen van dit examen wordt het vakdiploma "Wijnbouwkunde" op MBO+niveau-4 door Linnartz uitgereikt.

Groepsgrootte

Maximaal 8 deelnemers per groep.

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Collegegeld

€ 1.195,-.

Boekengeld

Circa € 60,-.

Examengeld

€ 225,-.
Het examen bestaat uit twee onderdelen: MC schriftelijk examen en scriptie beoordeling.

Na het behalen van dit examen wordt het vakdiploma “Wijnbouwkunde” op MBO+ niveau-4 door Linnartz uitgereikt.

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Het lesrooster wordt aan de hand van de inschrijvingen gemaakt. Tijdens het inschrijven kunt u uw eigen voorkeuren aangeven. Zo is het mogelijk om aan te geven op welke dag(en) u de opleiding niet kunt volgen en of dit een dag of avondopleiding moet zijn. Binnenkort zal hier het lesrooster vermeld gaan worden.

Mochten er vragen zijn dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

 

 

 

 

Administratieve Beroeps- & Vakopleidingen.

Zakelijke, Communicatieve Beroeps- & Vakopleidingen.

Creatieve Beroeps- & Vakopleidingen.
WhatsApp chat