(dag- of avondopleiding MBO+ niveau)
Mensen die wijn willen leren maken kunnen deze pragmatische vakopleiding volgen.
Voor druiventeelt en wijnbouw gelden hele andere normen en waarden omdat dit te maken heeft met beleving en emotie van streekproducten. En dat mag gelukkig nog wel wat extra’s kosten.
Deze vakopleiding leert je juist te handelen vanaf het vooronderzoek dat iedere wijnbouwer moet doen, want niet iedere druif is geschikt voor iedere grondsoort tot en met het bottelen en het verkopen van de wijn. Daarnaast hebben we in Nederland nog een handicap; het vochtige klimaat.
De wind zal de grootste vriend worden van de wijnbouwer zolang het maar niet gaat stormen. De wind blaast namelijk de natte druivenstokken snel weer droog voordat de druiven beginnen te rotten.
In deze vakopleiding worden 3 deelvakken gedoceerd die leiden tot het succesvol telen van wijndruiven en het zelfstandig maken van duurzame (biologische) wijn.
1. Wijnbouwkunde:
Diverse grondsoorten analyseren, klimaat condities (micro- & macroklimaat) verschillende ent technieken, het planten en onderhouden van wijnstokken. De verschillende opbindmogelijkheden van de druiven en het onderhouden van de wijngaard. Het constateren van eventuele ziektes aan de wijnstok en het bestrijden hiervan. Het suikergehalte van de druif meten middels een refractometer, Biologische- en biologisch dynamische wijnbouw.
2. Wijnproductie:
Rijpe wijndruiven selecteren, plukken/knippen, ontstelen, vervoeren, voorkomen intercellulaire gisting. Diverse persmethodes zoals met blote voeten (pigeage), gistingsmethodes, klaringsmethodes, (fust)rijping, assemblage van stille witte-, rode-, rosé en mousserende wijnen, wijnstijlen. Wijntechnische (nood)ingrepen zoals chaptaliseren in droge of natte vorm, zuur/zoet verhouding aanpassen, diverse zuren meten zoals het PH gehalte, wijn versnijden, stamwortgehalte (most) meten, lagering, bottelen van wijn, verwerking van het overblijvende restdepot in bijvoorbeeld een distilaat zoals een eau de vie de vin of brandy. Nederlandse/Europese wijnwetgeving etc.
3. Verkooptechnische aspecten:
Reclame en Promotie, kleur,- lettertype en vormgeving van de fles het etiket en de dop, merchandising zoals wijnkoelers, kurkentrekkers, onderleggers, wijnglazen met opdruk. Marketingtools, doelgroepbepaling etc. Communicatie & Organisatie van de wijnboerderij of wijnhuis met wijngaard(en), zelfstandig ondernemen, inkoop, verkoop, opslag, vervoer, verzekeringen, suiker en/of alcohol accijns.
Differentieel voordeel: Heb je minimaal 80% van de lessen gevolgd en ben je niet geslaagd, dan kun je kosteloos de benodigde lessen volgen ter voorbereiding op het volgende examen.
Stage lopen is niet verplicht maar wordt gezien dit praktijkgerichte vak wel aangeraden om enige weken/maanden wat (vrije)tijd in te steken.
Kijk ook in deze studiegids voor de professionele beroepsopleiding wijnproducent waarvan deze wijnbouwkunde studie een vakonderdeel is!
* Wij vinden het belangrijk dat je een goede studiekeuze maakt, daarom kun je altijd een gratis en vrijblijvend informatief gesprek aanvragen met een studieadviseur. Wij kunnen je ook een proefles aanbieden.