Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

(dag- of avondopleiding MBO+ niveau)

Mensen die wijn willen leren maken kunnen deze pragmatische vakopleiding volgen.
Voor druiventeelt en wijnbouw gelden hele andere normen en waarden omdat dit te maken heeft met beleving en emotie van streekproducten. En dat mag gelukkig nog wel wat extra’s kosten.

Deze vakopleiding leert je juist te handelen vanaf het vooronderzoek dat iedere wijnbouwer moet doen, want niet iedere druif is geschikt voor iedere grondsoort tot en met het bottelen en het verkopen van de wijn. Daarnaast hebben we in Nederland nog een handicap; het vochtige klimaat.

De wind zal de grootste vriend worden van de wijnbouwer zolang het maar niet gaat stormen. De wind blaast namelijk de natte druivenstokken snel weer droog voordat de druiven beginnen te rotten.

In deze vakopleiding worden 3 deelvakken gedoceerd die leiden tot het succesvol telen van wijndruiven en het zelfstandig maken van duurzame (biologische) wijn.

1. Wijnbouwkunde:
Diverse grondsoorten analyseren, klimaat condities (micro- & macroklimaat) verschillende ent technieken, het planten en onderhouden van wijnstokken. De verschillende opbindmogelijkheden van de druiven en het onderhouden van de wijngaard. Het constateren van eventuele ziektes aan de wijnstok en het bestrijden hiervan. Het suikergehalte van de druif meten middels een refractometer, Biologische- en biologisch dynamische wijnbouw.

2. Wijnproductie:
Rijpe wijndruiven selecteren, plukken/knippen, ontstelen, vervoeren, voorkomen intercellulaire gisting. Diverse persmethodes zoals met blote voeten (pigeage), gistingsmethodes, klaringsmethodes, (fust)rijping, assemblage van stille witte-, rode-, rosé en mousserende wijnen, wijnstijlen. Wijntechnische (nood)ingrepen zoals chaptaliseren in droge of natte vorm, zuur/zoet verhouding aanpassen, diverse zuren meten zoals het PH gehalte, wijn versnijden, stamwortgehalte (most) meten, lagering, bottelen van wijn, verwerking van het overblijvende restdepot in bijvoorbeeld een distilaat zoals een eau de vie de vin of brandy. Nederlandse/Europese wijnwetgeving etc.

3. Verkooptechnische aspecten:
Reclame en Promotie, kleur,- lettertype en vormgeving van de fles het etiket en de dop, merchandising zoals wijnkoelers, kurkentrekkers, onderleggers, wijnglazen met opdruk. Marketingtools, doelgroepbepaling etc. Communicatie & Organisatie van de wijnboerderij of wijnhuis met wijngaard(en), zelfstandig ondernemen, inkoop, verkoop, opslag, vervoer, verzekeringen, suiker en/of alcohol accijns.

Differentieel voordeel: Heb je minimaal 80% van de lessen gevolgd en ben je niet geslaagd, dan kun je kosteloos de benodigde lessen volgen ter voorbereiding op het volgende examen.

Stage lopen is niet verplicht maar wordt gezien dit praktijkgerichte vak wel aangeraden om enige weken/maanden wat (vrije)tijd in te steken.

Kijk ook in deze studiegids voor de professionele beroepsopleiding wijnproducent waarvan deze wijnbouwkunde studie een vakonderdeel is!

* Wij vinden het belangrijk dat je een goede studiekeuze maakt, daarom kun je altijd een gratis en vrijblijvend informatief gesprek aanvragen met een studieadviseur. Wij kunnen je ook een proefles aanbieden.

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Doelgroep

Mensen die professioneel wijndruiven willen telen en wijn willen leren maken kunnen deze zeer pragmatische vakopleiding wijnbouwkunde volgen.

Vooropleiding

middelbaar werk of denkniveau zie kopje talent.

Talent

creatief, communicatief geïnteresseerd in wijnbouw en wijn maken.

Aanvang opleiding

september/oktober of februari/maart in Nijmegen, als dag- of avondopleiding. Je kunt nog inschrijven!

Opleidingsduur

ca. 4 maanden. De lessen worden hier 1x per week gedurende 2 uur gegeven.

Studietijd

ca. 3 uur per week. De geadviseerde huiswerktijd is mede afhankelijk van je vooropleiding en talent.

Examen

wordt meerdere malen per jaar intern door Linnartz afgenomen. Na het behalen van dit examen wordt het vakdiploma "wijnbouwkunde" op MBO niveau door Linnartz uitgereikt.

Groepsgrootte

minimaal 8, maximaal 18 personen per groep.

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Collegegeld

€ 995,-.

Boekengeld

ca. € 65,-.

Examengeld

€ 195,-.

Na het behalen van dit examen wordt het vakdiploma “wijnbouwkunde” op MBO niveau door Linnartz uitgereikt.

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Het lesrooster wordt aan de hand van de inschrijvingen gemaakt. Tijdens het inschrijven kunt u uw eigen voorkeuren aangeven. Zo is het mogelijk om aan te geven op welke dag(en) u de opleiding niet kunt volgen en of dit een dag of avondopleiding moet zijn. Binnenkort zal hier het lesrooster vermeld gaan worden.

Mochten er vragen zijn dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Niveau

MBO+ niveau

Vooropleiding

middelbaar werk of denkniveau zie kopje talent.

Aanvang opleiding

september/oktober of februari/maart in Nijmegen.

Opleidingsduur

ca. 4 maanden.

Groepsgrootte

minimaal 8, maximaal 18 personen per groep.

Examen

wordt meerdere malen per jaar intern door Linnartz afgenomen.

  • Schrijf je nu in
  • Mail door
  • Download de brochure
  • Bel ons
  • Vrijblijvend Studieadvies
  • Kleine lesgroepen
  • Docenten uit de praktijk
  • uniek in nederland

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

(dag- of avondopleiding MBO+ niveau)

Mensen die wijn willen leren maken kunnen deze pragmatische vakopleiding volgen.
Voor druiventeelt en wijnbouw gelden hele andere normen en waarden omdat dit te maken heeft met beleving en emotie van streekproducten. En dat mag gelukkig nog wel wat extra’s kosten.

Deze vakopleiding leert je juist te handelen vanaf het vooronderzoek dat iedere wijnbouwer moet doen, want niet iedere druif is geschikt voor iedere grondsoort tot en met het bottelen en het verkopen van de wijn. Daarnaast hebben we in Nederland nog een handicap; het vochtige klimaat.

De wind zal de grootste vriend worden van de wijnbouwer zolang het maar niet gaat stormen. De wind blaast namelijk de natte druivenstokken snel weer droog voordat de druiven beginnen te rotten.

In deze vakopleiding worden 3 deelvakken gedoceerd die leiden tot het succesvol telen van wijndruiven en het zelfstandig maken van duurzame (biologische) wijn.

1. Wijnbouwkunde:
Diverse grondsoorten analyseren, klimaat condities (micro- & macroklimaat) verschillende ent technieken, het planten en onderhouden van wijnstokken. De verschillende opbindmogelijkheden van de druiven en het onderhouden van de wijngaard. Het constateren van eventuele ziektes aan de wijnstok en het bestrijden hiervan. Het suikergehalte van de druif meten middels een refractometer, Biologische- en biologisch dynamische wijnbouw.

2. Wijnproductie:
Rijpe wijndruiven selecteren, plukken/knippen, ontstelen, vervoeren, voorkomen intercellulaire gisting. Diverse persmethodes zoals met blote voeten (pigeage), gistingsmethodes, klaringsmethodes, (fust)rijping, assemblage van stille witte-, rode-, rosé en mousserende wijnen, wijnstijlen. Wijntechnische (nood)ingrepen zoals chaptaliseren in droge of natte vorm, zuur/zoet verhouding aanpassen, diverse zuren meten zoals het PH gehalte, wijn versnijden, stamwortgehalte (most) meten, lagering, bottelen van wijn, verwerking van het overblijvende restdepot in bijvoorbeeld een distilaat zoals een eau de vie de vin of brandy. Nederlandse/Europese wijnwetgeving etc.

3. Verkooptechnische aspecten:
Reclame en Promotie, kleur,- lettertype en vormgeving van de fles het etiket en de dop, merchandising zoals wijnkoelers, kurkentrekkers, onderleggers, wijnglazen met opdruk. Marketingtools, doelgroepbepaling etc. Communicatie & Organisatie van de wijnboerderij of wijnhuis met wijngaard(en), zelfstandig ondernemen, inkoop, verkoop, opslag, vervoer, verzekeringen, suiker en/of alcohol accijns.

Differentieel voordeel: Heb je minimaal 80% van de lessen gevolgd en ben je niet geslaagd, dan kun je kosteloos de benodigde lessen volgen ter voorbereiding op het volgende examen.

Stage lopen is niet verplicht maar wordt gezien dit praktijkgerichte vak wel aangeraden om enige weken/maanden wat (vrije)tijd in te steken.

Kijk ook in deze studiegids voor de professionele beroepsopleiding wijnproducent waarvan deze wijnbouwkunde studie een vakonderdeel is!

* Wij vinden het belangrijk dat je een goede studiekeuze maakt, daarom kun je altijd een gratis en vrijblijvend informatief gesprek aanvragen met een studieadviseur. Wij kunnen je ook een proefles aanbieden.

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Doelgroep

Mensen die professioneel wijndruiven willen telen en wijn willen leren maken kunnen deze zeer pragmatische vakopleiding wijnbouwkunde volgen.

Vooropleiding

middelbaar werk of denkniveau zie kopje talent.

Talent

creatief, communicatief geïnteresseerd in wijnbouw en wijn maken.

Aanvang opleiding

september/oktober of februari/maart in Nijmegen, als dag- of avondopleiding. Je kunt nog inschrijven!

Opleidingsduur

ca. 4 maanden. De lessen worden hier 1x per week gedurende 2 uur gegeven.

Studietijd

ca. 3 uur per week. De geadviseerde huiswerktijd is mede afhankelijk van je vooropleiding en talent.

Examen

wordt meerdere malen per jaar intern door Linnartz afgenomen. Na het behalen van dit examen wordt het vakdiploma "wijnbouwkunde" op MBO niveau door Linnartz uitgereikt.

Groepsgrootte

minimaal 8, maximaal 18 personen per groep.

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Collegegeld

€ 995,-.

Boekengeld

ca. € 65,-.

Examengeld

€ 195,-.

Na het behalen van dit examen wordt het vakdiploma “wijnbouwkunde” op MBO niveau door Linnartz uitgereikt.

Vakopleiding: Wijnbouwkunde

Het lesrooster wordt aan de hand van de inschrijvingen gemaakt. Tijdens het inschrijven kunt u uw eigen voorkeuren aangeven. Zo is het mogelijk om aan te geven op welke dag(en) u de opleiding niet kunt volgen en of dit een dag of avondopleiding moet zijn. Binnenkort zal hier het lesrooster vermeld gaan worden.

Mochten er vragen zijn dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Administratieve Beroepsopleidingen, Talen & Cursussen

Zakelijke, Communicatieve Beroepsopleidingen & Cursussen

Creatieve

Beroepsopleidingen & Cursussen