Beroepsopleiding Wijnproducent

Beroepsopleiding: Wijnproducent

(vol- of deeltijdopleiding MBO+ of HBO niveau)

Mensen die geïnteresseerd zijn in het professioneel telen van wijndruiven en het maken van kwaliteits wijnen kunnen deze praktijkgerichte beroepsopleiding
volgen.

Uit ervaring zien wij een aantal verschillende doelgroepen die meer kennis willen opdoen in het telen en maken van wijn(en). Agrariërs die willen of moeten omscholen omdat hun huidige gewassen bijna niets meer opbrengen kunnen voor deze beroepsopleiding kiezen. Een belangrijk voordeel voor wijnbouw in Nederland is het feit dat het klimaat blijft stijgen.

En natuurlijk in wijn geïnteresseerde mensen die met dit beroep carrière willen maken kunnen ook deze studie gaan volgen. Hetgeen natuurlijk hun exclusiviteit, vakmanschap en carrièrekansen doet toenemen want er zijn maar weinig mensen met wijnbouw- en wijnproductiekennis in Nederland.

Het aantal wijnproducenten, wijnhuizen en -boerderijen stijgt gestaag, honderden miljoenen omzet gaat al in Nederland om en het eind is nog lang niet in zicht. Alles draait in de wijnwereld, zoals de Italiaan zegt, om “emozione” en dat mag nog wat extra’s kosten van de consument.

Voor duurzame druiventeelt en wijnbouw gelden andere normen en waarden omdat dit te maken heeft met de beleving en emotie van streekproducten. De vuistregel bij wijn is hoe armer de grond hoe beter de wijn. Bij arme grond moeten de wortels van de wijnstokken diep de grond in. Daar zitten nu juist de mineralen die zorgen voor de kwaliteit van de wijn.

De verkoopprijs van aardappelen wordt door de marktwerking bepaald. Een unieke wijn met zijn karakter en eigenschappen van kleur, geur, smaak en consistentie heeft daar geen last van. De romantiek van wijn wint het in Nederland van de prijs kwaliteit verhouding.

Toeristen en plaatselijke bezoekers van een dorp of stad eten vaak streekgerechten en drinken ook de wijnen en bieren uit die omgeving. Horecabedrijven en winkeliers spelen hier handig op in.

Er is een uitgebalanceerd vakkenpakket samengesteld, waarin zowel de vaktechnische als de organisatorische aspecten volledig aan de orde komen. Het etiket van de wijn, de prijs, de reclame & promotiecampagne, alsmede de positionering van de wijnen en wijnproducent zijn heel belangrijk voor het succesvol ondernemen.

Hoe wil je de opleiding volgen?

Je kunt kiezen uit een  voltijd of  deeltijd dag- of avondopleiding. Linnartz voordeel van deze modulaire opleiding is dat je veel flexibeler je tijd kunt indelen, terwijl je toch mondeling onderwijs volgt onder leiding van ervaren praktijkdocenten. Alle beroepsopleidingen vallen buiten het leningstelsel, je bouwt dus ook geen studieschuld op.

 • Voltijdstudie: 2 dagen per week studie volgen van 10.00 tot ca. 17.00 uur (module 1 & 2 volg je tegelijk).
 • Deeltijdstudie: 1 dag per week studie volgen van 10.00 tot ca. 17.00 uur (studeren per module).

Wijnproducent module 1

 • Wijnbrevet (SDEN 3 diploma)

  vakken: wijnlanden, vinivicatiemethoden, organoleptisch proeven, druivenrassen, basiskennis wijnbouw, wijn/spijs combinaties, afwijkingen en ziektes etc.
  1x per week 2 uur les (studieduur ca. 3 maanden).

 • Alg. Ondernemers Vaardigheden (A.O.V. diploma)

  vakken: bedrijfsadministratie, economie, marketing, financieel management.
  1x per week 3 uur les (studieduur ca. 3 maanden).

 • Verkooptraining (diploma)

  vakken: gestructureerde verkooptechnieken, prijsstrategieën, gespreks- en vraagtechnieken enz.
  1x per week 2 uur les (studieduur ca. 3 maanden).

Module 1 duurt circa 3 maanden, 1 dag of 2 avonden per week maximaal 7 uur les.

Wijnproducent module 2

 • Wijnbouwkunde (diploma)

  onderdeel 1. Wijnbouwkunde: Grondsoort(en) analiseren van de wijngaard om de juiste druivenstokken te kunnen planten. klimaat condities onderscheiden, verschillende enttechnieken, het planten en onderhouden van wijnstokken. De verschillende opbindmogelijkheden van de druiven en het onderhouden van de wijngaard. Het constateren en bestrijden van ziektes in de wijngaard en de biologische wijnteelt.

  onderdeel 2. Wijnproductie: Wijnstokken/druiven selecteren, plukken/knippen, ontstelen, vervoeren, het hele vinificatieproces, assemblage van de wijnen bijv. met of zonder houtlagering, diverse wijnstijlen, wijntechnische ingrepen zoals chaptaliseren, bottelen van de wijn. Europese wijnwetgeving.

  onderdeel 3. Verkooptechnische aspecten: positionering van de wijnen en het wijnhuis/wijngaard. Keuze van fles en het etiket, verkoop en prijsbepaling (positionering) van de wijnen. Marketingtools, doelgroepbepaling etc. Communicatie & Organisatie van het wijnhuis, accijns.
  1x per week 2 uur les(studieduur ca. 3 maanden).

 • Middle Management (N.M.M. diploma)

  vakken:organisatie, communicatie, planning, management etc.
  1x per week 3 uur les (studieduur ca. 6 maanden).

 • Time management (diploma)

  vakken: planning, bedrijfsorganisatie, time management.
  1x per week 2 uur les (studieduur ca. 3 maanden).

Module 2 duurt circa 6 maanden, 1 dag of 2 avonden per week maximaal 7 uur les.

studiekosten Meer informatieSchrijf nu in

Wijnproducent HBO module

Mensen die deze studie willen afsluiten op HBO-niveau kunnen de volgende module volgen t.w.

 • Hoger Management (H.M.M. diploma)

  1x per week ca. 6 uur les (studieduur ca. 8 maanden)

 • Studenten die ook hun wijnkennis op HBO-niveau willen afsluiten

  Kunnen ervoor kiezen nog de vinologen opleiding  SDEN 4 aan de wijnacademie te doen. SDEN 3 uit module 1 is de benodigde vooropleiding hiervoor. Let op de Vinologen opleiding (SDEN 4) zal extern verzorgt worden door de wijnacademie te Maarn.

De HBO module zal ca. 8 maanden in beslag nemen, 1 dag of 2 avonden per week ca. 8 uur les.

Vrijstelling: Heb je één of meer van bovenstaande vakken gevolgd en het diploma gehaald, dan kun je voor de inschrijving op deze beroepsopleiding, vrijstelling aanvragen voor het desbetreffende vak.

Stage: bij deze praktijkgerichte beroepsopleiding is het de bedoeling om enige weken/maanden bij een wijnboer of wijnproducent stage te lopen. Hierdoor leer je de juiste rijpe druiventrossen te knippen en krijg je meer praktijkinzicht in het hele vinificatieproces. Je kunt natuurlijk ook in het weekend of in je vrije tijd (vakantie) stage lopen. Het stagelopen is niet verplicht. Je hebt na de stage wel veel meer kans op werk in deze wijnbranche.

Zie ook de belangrijke informatie omtrent vol- en deeltijdopleidingen en de studiekostenverlaging onder de button studiekosten. Alle beroepsopleidingen vallen buiten het leningstelsel, je bouwt dus geen dure studieschuld op.

Belangrijke studenten info!!

Wij hechten er veel waarde aan dat je een goede studiekeuze maakt. Wij willen je dan ook graag helpen bij deze belangrijke en vaak moeilijke taak. Daarom willen wij graag vrijblijvend in contact komen met toekomstige studenten. We kunnen dan tijdens een gesprek vaststellen of deze opleiding de juiste keuze is. Misschien heb je, op basis van je vooropleiding wel recht op vrijstelling voor een bepaald vak onderdeel. Het informatief gesprek, dat wij bij ons zullen hebben duurt circa één uur en is kosteloos. Je kunt ook een terugbelafspraak maken. Dit gesprek zal ongeveer een half uur duren. Bovendien kunnen wij je bij twijfel een proefles aanbieden. Maak snel een afspraak met een studieadviseur. Zie ook de belangrijke informatie omtrent de studiekostenverlaging onder de button aftrek studiekosten op onze site.

Dit is de kortste en voordeligste Wijnproducent(e) opleiding van Nederland, zonder verlaging van het niveau en de kwaliteit van het onderwijs. Lesblokken van ca. 2 uur per vak halen een véél hoger rendement uit de lestijd, dan lesblokken van 50 minuten, waardoor de studieduur enorm verkort wordt!

Beroepsopleiding: Wijnproducent

Doelgroep

wijnliefhebbers die geïnteresseerd zijn in het professioneel telen van druiven en het maken van (duurzame) wijnen, agrariërs die willen of moeten omscholen.

Vooropleiding

middelbaar werk of denkniveau zie kopje talent.

Talent

communicatief, creatief, commercieel sociaal en dienstverlenend ingesteld.

Aanvang opleiding

medio september/oktober en medio februari/maart. Je kunt nu nog inschrijven, ook voor de Zaterdag! Opleidingsplaats: Nijmegen (hoofdvestiging), Breda en Amsterdam.

Opleidingsduur

Module 1 ca. 3 maanden. Module 2 ca. 6 maanden. HBO module ca. 8 maanden. Dit is afhankelijk van de exacte examendata.

Studietijd

voor module 1: ca. 5 uur per week. Voor module 2: ca. 6 uur per week. De geadviseerde huiswerktijd per module is mede afhankelijk van vooropleiding en talent.

Examen

de diverse erkende examens worden afgenomen medio mei/juni of medio december/januari. Na het behalen van deze 6 onafhankelijke deelexamens wordt het overkoepelende Linnartz diploma “Wijnproducent” op MBO+ niveau uitgereikt. Mensen die dit Linnartz diploma op HBO niveau uitgereikt willen krijgen, kunnen nog de HBO vakken volgen zie kopje HBO-niveau.

Groepsgrootte

minimaal 8, maximaal ca. 18 personen per groep.

Beroepsopleiding: Wijnproducent

Collegegeld

Module 1: € 1.765,-. Gezien de korte duur is er geen termijnbetaling mogelijk.
Module 2: € 2.820,- of 3 termijnen van € 995,-.
HBO module: € 3.015,-

Zie voor belastingaftrek/studiekostenverlaging de button aftrek studiekosten.

Boekengeld

Module 1: ca. € 290,-.
Module 2: ca. € 270,-.
HBO module: ca. € 250

Examengeld

Module 1: ca. € 640,-.
Module 2: ca. € 740,-.
HBO module: ca. € 780,-.

Het examengeld wordt individueel per examen betaald aan de desbetreffende examencommissie.

Beroepsopleiding: Wijnproducent

Vol- of deeltijdopleiding MBO+/HBO niveau ©

Het lesrooster wordt aan de hand van de inschrijvingen gemaakt. Tijdens het inschrijven kunt u uw eigen voorkeuren aangeven. Zo is het mogelijk om aan te geven op welke dag(en) u de opleiding niet kunt volgen, of u de opleiding in deeltijd of voltijd wenst te volgen en of dit een dag of avondopleiding moet zijn. Binnenkort zal hier het lesrooster vermeld gaan worden.

Mochten er vragen zijn dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Niveau

MBO+ of HBO niveau

Vooropleiding

middelbaar werk of denkniveau zie kopje talent.

Aanvang opleiding

medio september/oktober en medio februari/maart.

Opleidingsduur

Module 1 ca. 3 maanden. Module 2 ca. 6 maanden. HBO module ca. 8 maanden.

Groepsgrootte

minimaal 8, maximaal ca. 18 personen per groep.

Voltijd/Deeltijd

dag- of avondopleiding

 • Kleine lesgroepen
 • Docenten uit de praktijk
 • Gericht vakkenpakket

Beroepsopleiding: Wijnproducent

(vol- of deeltijdopleiding MBO+ of HBO niveau)

Mensen die geïnteresseerd zijn in het professioneel telen van wijndruiven en het maken van kwaliteits wijnen kunnen deze praktijkgerichte beroepsopleiding
volgen.

Uit ervaring zien wij een aantal verschillende doelgroepen die meer kennis willen opdoen in het telen en maken van wijn(en). Agrariërs die willen of moeten omscholen omdat hun huidige gewassen bijna niets meer opbrengen kunnen voor deze beroepsopleiding kiezen. Een belangrijk voordeel voor wijnbouw in Nederland is het feit dat het klimaat blijft stijgen.

En natuurlijk in wijn geïnteresseerde mensen die met dit beroep carrière willen maken kunnen ook deze studie gaan volgen. Hetgeen natuurlijk hun exclusiviteit, vakmanschap en carrièrekansen doet toenemen want er zijn maar weinig mensen met wijnbouw- en wijnproductiekennis in Nederland.

Het aantal wijnproducenten, wijnhuizen en -boerderijen stijgt gestaag, honderden miljoenen omzet gaat al in Nederland om en het eind is nog lang niet in zicht. Alles draait in de wijnwereld, zoals de Italiaan zegt, om “emozione” en dat mag nog wat extra’s kosten van de consument.

Voor duurzame druiventeelt en wijnbouw gelden andere normen en waarden omdat dit te maken heeft met de beleving en emotie van streekproducten. De vuistregel bij wijn is hoe armer de grond hoe beter de wijn. Bij arme grond moeten de wortels van de wijnstokken diep de grond in. Daar zitten nu juist de mineralen die zorgen voor de kwaliteit van de wijn.

De verkoopprijs van aardappelen wordt door de marktwerking bepaald. Een unieke wijn met zijn karakter en eigenschappen van kleur, geur, smaak en consistentie heeft daar geen last van. De romantiek van wijn wint het in Nederland van de prijs kwaliteit verhouding.

Toeristen en plaatselijke bezoekers van een dorp of stad eten vaak streekgerechten en drinken ook de wijnen en bieren uit die omgeving. Horecabedrijven en winkeliers spelen hier handig op in.

Er is een uitgebalanceerd vakkenpakket samengesteld, waarin zowel de vaktechnische als de organisatorische aspecten volledig aan de orde komen. Het etiket van de wijn, de prijs, de reclame & promotiecampagne, alsmede de positionering van de wijnen en wijnproducent zijn heel belangrijk voor het succesvol ondernemen.

Hoe wil je de opleiding volgen?

Je kunt kiezen uit een  voltijd of  deeltijd dag- of avondopleiding. Linnartz voordeel van deze modulaire opleiding is dat je veel flexibeler je tijd kunt indelen, terwijl je toch mondeling onderwijs volgt onder leiding van ervaren praktijkdocenten. Alle beroepsopleidingen vallen buiten het leningstelsel, je bouwt dus ook geen studieschuld op.

 • Voltijdstudie: 2 dagen per week studie volgen van 10.00 tot ca. 17.00 uur (module 1 & 2 volg je tegelijk).
 • Deeltijdstudie: 1 dag per week studie volgen van 10.00 tot ca. 17.00 uur (studeren per module).

Wijnproducent module 1

 • Wijnbrevet (SDEN 3 diploma)

  vakken: wijnlanden, vinivicatiemethoden, organoleptisch proeven, druivenrassen, basiskennis wijnbouw, wijn/spijs combinaties, afwijkingen en ziektes etc.
  1x per week 2 uur les (studieduur ca. 3 maanden).

 • Alg. Ondernemers Vaardigheden (A.O.V. diploma)

  vakken: bedrijfsadministratie, economie, marketing, financieel management.
  1x per week 3 uur les (studieduur ca. 3 maanden).

 • Verkooptraining (diploma)

  vakken: gestructureerde verkooptechnieken, prijsstrategieën, gespreks- en vraagtechnieken enz.
  1x per week 2 uur les (studieduur ca. 3 maanden).

Module 1 duurt circa 3 maanden, 1 dag of 2 avonden per week maximaal 7 uur les.

Wijnproducent module 2

 • Wijnbouwkunde (diploma)

  onderdeel 1. Wijnbouwkunde: Grondsoort(en) analiseren van de wijngaard om de juiste druivenstokken te kunnen planten. klimaat condities onderscheiden, verschillende enttechnieken, het planten en onderhouden van wijnstokken. De verschillende opbindmogelijkheden van de druiven en het onderhouden van de wijngaard. Het constateren en bestrijden van ziektes in de wijngaard en de biologische wijnteelt.

  onderdeel 2. Wijnproductie: Wijnstokken/druiven selecteren, plukken/knippen, ontstelen, vervoeren, het hele vinificatieproces, assemblage van de wijnen bijv. met of zonder houtlagering, diverse wijnstijlen, wijntechnische ingrepen zoals chaptaliseren, bottelen van de wijn. Europese wijnwetgeving.

  onderdeel 3. Verkooptechnische aspecten: positionering van de wijnen en het wijnhuis/wijngaard. Keuze van fles en het etiket, verkoop en prijsbepaling (positionering) van de wijnen. Marketingtools, doelgroepbepaling etc. Communicatie & Organisatie van het wijnhuis, accijns.
  1x per week 2 uur les(studieduur ca. 3 maanden).

 • Middle Management (N.M.M. diploma)

  vakken:organisatie, communicatie, planning, management etc.
  1x per week 3 uur les (studieduur ca. 6 maanden).

 • Time management (diploma)

  vakken: planning, bedrijfsorganisatie, time management.
  1x per week 2 uur les (studieduur ca. 3 maanden).

Module 2 duurt circa 6 maanden, 1 dag of 2 avonden per week maximaal 7 uur les.

studiekosten Meer informatieSchrijf nu in

Wijnproducent HBO module

Mensen die deze studie willen afsluiten op HBO-niveau kunnen de volgende module volgen t.w.

 • Hoger Management (H.M.M. diploma)

  1x per week ca. 6 uur les (studieduur ca. 8 maanden)

 • Studenten die ook hun wijnkennis op HBO-niveau willen afsluiten

  Kunnen ervoor kiezen nog de vinologen opleiding  SDEN 4 aan de wijnacademie te doen. SDEN 3 uit module 1 is de benodigde vooropleiding hiervoor. Let op de Vinologen opleiding (SDEN 4) zal extern verzorgt worden door de wijnacademie te Maarn.

De HBO module zal ca. 8 maanden in beslag nemen, 1 dag of 2 avonden per week ca. 8 uur les.

Vrijstelling: Heb je één of meer van bovenstaande vakken gevolgd en het diploma gehaald, dan kun je voor de inschrijving op deze beroepsopleiding, vrijstelling aanvragen voor het desbetreffende vak.

Stage: bij deze praktijkgerichte beroepsopleiding is het de bedoeling om enige weken/maanden bij een wijnboer of wijnproducent stage te lopen. Hierdoor leer je de juiste rijpe druiventrossen te knippen en krijg je meer praktijkinzicht in het hele vinificatieproces. Je kunt natuurlijk ook in het weekend of in je vrije tijd (vakantie) stage lopen. Het stagelopen is niet verplicht. Je hebt na de stage wel veel meer kans op werk in deze wijnbranche.

Zie ook de belangrijke informatie omtrent vol- en deeltijdopleidingen en de studiekostenverlaging onder de button studiekosten. Alle beroepsopleidingen vallen buiten het leningstelsel, je bouwt dus geen dure studieschuld op.

Belangrijke studenten info!!

Wij hechten er veel waarde aan dat je een goede studiekeuze maakt. Wij willen je dan ook graag helpen bij deze belangrijke en vaak moeilijke taak. Daarom willen wij graag vrijblijvend in contact komen met toekomstige studenten. We kunnen dan tijdens een gesprek vaststellen of deze opleiding de juiste keuze is. Misschien heb je, op basis van je vooropleiding wel recht op vrijstelling voor een bepaald vak onderdeel. Het informatief gesprek, dat wij bij ons zullen hebben duurt circa één uur en is kosteloos. Je kunt ook een terugbelafspraak maken. Dit gesprek zal ongeveer een half uur duren. Bovendien kunnen wij je bij twijfel een proefles aanbieden. Maak snel een afspraak met een studieadviseur. Zie ook de belangrijke informatie omtrent de studiekostenverlaging onder de button aftrek studiekosten op onze site.

Dit is de kortste en voordeligste Wijnproducent(e) opleiding van Nederland, zonder verlaging van het niveau en de kwaliteit van het onderwijs. Lesblokken van ca. 2 uur per vak halen een véél hoger rendement uit de lestijd, dan lesblokken van 50 minuten, waardoor de studieduur enorm verkort wordt!

Beroepsopleiding: Wijnproducent

Doelgroep

wijnliefhebbers die geïnteresseerd zijn in het professioneel telen van druiven en het maken van (duurzame) wijnen, agrariërs die willen of moeten omscholen.

Vooropleiding

middelbaar werk of denkniveau zie kopje talent.

Talent

communicatief, creatief, commercieel sociaal en dienstverlenend ingesteld.

Aanvang opleiding

medio september/oktober en medio februari/maart. Je kunt nu nog inschrijven, ook voor de Zaterdag! Opleidingsplaats: Nijmegen (hoofdvestiging), Breda en Amsterdam.

Opleidingsduur

Module 1 ca. 3 maanden. Module 2 ca. 6 maanden. HBO module ca. 8 maanden. Dit is afhankelijk van de exacte examendata.

Studietijd

voor module 1: ca. 5 uur per week. Voor module 2: ca. 6 uur per week. De geadviseerde huiswerktijd per module is mede afhankelijk van vooropleiding en talent.

Examen

de diverse erkende examens worden afgenomen medio mei/juni of medio december/januari. Na het behalen van deze 6 onafhankelijke deelexamens wordt het overkoepelende Linnartz diploma “Wijnproducent” op MBO+ niveau uitgereikt. Mensen die dit Linnartz diploma op HBO niveau uitgereikt willen krijgen, kunnen nog de HBO vakken volgen zie kopje HBO-niveau.

Groepsgrootte

minimaal 8, maximaal ca. 18 personen per groep.

Beroepsopleiding: Wijnproducent

Collegegeld

Module 1: € 1.765,-. Gezien de korte duur is er geen termijnbetaling mogelijk.
Module 2: € 2.820,- of 3 termijnen van € 995,-.
HBO module: € 3.015,-

Zie voor belastingaftrek/studiekostenverlaging de button aftrek studiekosten.

Boekengeld

Module 1: ca. € 290,-.
Module 2: ca. € 270,-.
HBO module: ca. € 250

Examengeld

Module 1: ca. € 640,-.
Module 2: ca. € 740,-.
HBO module: ca. € 780,-.

Het examengeld wordt individueel per examen betaald aan de desbetreffende examencommissie.

Beroepsopleiding: Wijnproducent

Vol- of deeltijdopleiding MBO+/HBO niveau ©

Het lesrooster wordt aan de hand van de inschrijvingen gemaakt. Tijdens het inschrijven kunt u uw eigen voorkeuren aangeven. Zo is het mogelijk om aan te geven op welke dag(en) u de opleiding niet kunt volgen, of u de opleiding in deeltijd of voltijd wenst te volgen en of dit een dag of avondopleiding moet zijn. Binnenkort zal hier het lesrooster vermeld gaan worden.

Mochten er vragen zijn dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Administratieve Beroepsopleidingen, Talen & Cursussen

Zakelijke, Communicatieve Beroepsopleidingen & Cursussen

Creatieve

Beroepsopleidingen & Cursussen

WhatsApp chat